IELTS (International English Language Testing System), dünyanın en çok tercih edilen İngilizce yeterlilik sınavlarından biridir. Özellikle Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelere başvuru yapan bireyler tarafından yaygın olarak tercih ediliyor. IELTS, British Council, IDP: IELTS Australia ve Cambridge Assessment English ortaklığıyla düzenleniyor. IELTS sınavının iki türü bulunmaktadır. Bunlar IELTS Academic ve IELTS General Training olarak biliniyor. Bu iki türün farkı ise Academic kısmı daha çok akademi, okul, çalışma hayatında kullanılabilecek kısımdır. General Training ise daha çok göçmenlik ve genel iş başvuruları için uygulanır.
Reading, writing, listening ve speaking bölümlerinden oluşan bu sınavda eğer Academic bölümüne katılırsanız daha iş ve kariyer odaklı metinlerle karşılaşırsınız ancak General Training bölümüne katılırsanız daha günlük metinlerle karşılaşırsınız. Buna örnek olarak bilim ve teknoloji, doğa ve çevre, eğitim sistemleri, sağlık ve tıp, tarihsel olay ve kişiler, kültürel çatışmalar, uzay ve astronomi, psikoloji sosyoloji ve insan davranışları konuları karşınıza çıkabilecek konulardır.
Essay yani writing, makale yazma kısmında ise karşınıza çıkabilecek konular şunlardır;
Eğitim, teknoloji, sağlık, çevre, göç ve kültürel farklar, suç ve ceza, iş yaşamı ve kariyer.
Listening yani dinleme bölümünde yaygın içerik türlerine bakacak olursak eğer günlük diyaloglar buna örnek olarak otel rezervasyonu ve tren bileti alma gibi konular verilebilir. Akademik konuşmalar, sunum ve röportajlar gibi içeriklerle karşılaşabilirsiniz.
İçeriklerin konuları üniversite eğitimi, seyahat planları, sağlık randevuları, kültürel etkinlikler, bilimsel konular çıkabilecek olan yaygın konular arasında yer alıyor.
Speaking yani konuşma konu başlıklarında ise günlük yaşam buna örnek olarak hobiler, seyahat, yemek ve alışveriş verilebilir. Bunun dışında gelecek planları, eğitim ve kariyer, toplumsal sorunlar, kültürel kutlamalar ve gelenekler konu alınabilir.
TOEFL (Test of English as a Foreign Language), özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki üniversiteler tarafından tercih edilen bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. ETS (Educational Testing Service) tarafından düzenlenir ve dünya genelinde birçok kurum tarafından kabul ediliyor.
TOEFL, genellikle TOEFL IBT (Internet-Based Test) formatında uygulanıyor. Bazı ülkelerde hâlâ kısıtlı sayıda TOEFL PBT (Paper-Based Test) yapılıyor.
TOEFL sınavı dört ana bölümden oluşur. Reading, listening, speaking, writing bölümlerinden oluşan bu sınavın içeriklerine bakacak olursak; TOEFL reading kısmının içeriğinin daha akademik konuları baz aldığını görürüz. Karşınıza çıkabilecek olan yaygın konular ise biyoloji, jeoloji, astronomi, sanat tarihi ve mimarlık, antropoloji ve arkeoloji, ekonomi ve ticaret sistemleri, dilbilim ve dil evrimi gibi konular olabilir.
TOEFL writing kısmında yaygın essay konuları üniversite hayatı, teknoloji ve bireysel etkileri, kültürel farklılıklar, toplumsal değerler, zaman yönetimi gibi konuları içinde barındırır.
Listening bölümünde üniversite dersleri, kampüs konuşmaları gibi konular karşınıza çıkabilir.
Speaking bölümünde ise bir konu hakkında kişisel görüşünüz sorulabilir. Ders notları hakkında ve kampüs yaşamı hakkında konular sorulabilir. Ayrıca tercihleriniz hakkında da soru karşınıza çıkabilir örneğin kitap okumak mı yoksa film izlemek mi daha keyiflidir veya şehirde yaşamak mı yoksa kırsalda yaşamak daha güzeldir gibi konular baz alınabilir.
Bu kararı verirken hangi ülkeye başvuracağınıza ve kurumların taleplerine dikkat etmeniz gerekir. Bunların yanı sıra tabiki de kişisel öğrenme tarzınız ve en rahat hissedeceğiniz sınav formatı hangisi ise ona girmeniz başarınız açısından önemlidir.
ABD’ye başvurmak istiyorsanız ve bilgisayar ortamında daha rahat konuşabiliyorsanız TOEFL sınavını tercih edebilirsiniz. Eğer İngiltere, Avustralya, Kanada gibi ülkelere başvurmak istiyorsanız ve bir insanla birebir yüz yüze konuşmaktan daha çok keyif alıyorsanız IELTS sınavını tercih edebilirsiniz.
IELTS ve TOEFL, küresel düzeyde geçerliliğe sahip olan ve İngilizce dil becerilerinizi ölçen iki önemli sınavdır. Hangi sınavın sizin için daha uygun olduğunu belirlemek adına hem sınav içeriklerini hem de hedeflerinizi dikkate almanız önemlidir. Doğru hazırlıkla her iki sınavda da başarı elde etmeniz mümkündür.